Officially a graduate in Architecture!

Elo!

Mesti ramai yang dah tunggu keputusan pemenang birthday giveaway tu kan? Nak tau tak kenapa aku pilih untuk umumkan 17hb? Sebab


KITA DAH GRADUATE!

Niat di hati, nak la berkongsi kegembiraan dengan mengumumkan pemenang sekali. Tapi apakan daya, penat tahap cipan. Meh duduk and baca cerita aku. Haha.

Al-kisahnya beberapa bulan lepas, dapat surat daripada Institut mengenai konvokesyen. Aku melompat la happy. Aku terus duduk bersila depan mak yang tengah sedap tengok tv. Tiba-tiba mak cakap

"Mak dah lama tak bercuti"

Tanpa berfikir panjang, aku terus bukak agoda.com, tengok hotel terdekat dengan Putrajaya Convention Centre. Aku pilih Pullman Putrajaya Lakeside. Masa tu harga agak murah. RM200+ one night. Kalau harga biasa aku rasa dalam RM400+ kot. Lagipun konvokesyen aku dijalankan pada hari Selasa. Aku dah siap siap mintak cuti. Dapat la jugak merasa cuti 4 hari. Walaupun termasuk Sabtu Ahad.

Mak pun setuju bila aku cakap nak book tidur situ. Sebab utama aku nak tidur situ adalah kerana konvokesyen aku Sidang 1, jadi mula awal pagi untuk pendaftaran. Dalam pukul 7.15 hingga 7.45 pagi sahaja. Disebabkan aku terfikir pulak keadaan tempat letak kereta yang menyakitkan hati dekat PICC tu, eloklah kalau kita bermalam dekat sana. Satu malam pun jadilah. Adik adik aku tak dapat ikut sebab sorang ada kelas, sorang lagi kerja. Bonus untuk aku sebab dapat jugak merasa jadi anak tunggal sekejap. Haha.

Hari Isnin tu (16hb) bertolak dari rumah dalam pukul 1:15pm sebab check in pukul 2pm. Rasa rugi la kalau sampai lambat. Hujan sangat lebat masa tu, tapi tak apa, janji dapat sampai dengan selamat. Sampai Pullman Putrajaya Lakeside pukul 2:15pm. Okay la. Tak ada la rasa rugi sangat. The parking area agak sedih la sikit. Susah nak cari and parking space dia macam jenis, leceh. Janji ada parking space sudah. Okay. Itu judgment aku yang pertama. Entahlah, mungkin sebab masa belajar dulu, first assignment aku kena buat hotel, aku ada baca, first impression customer bila ke hotel. Pertama, exterior bangunan tu. Kedua, parking jenis friendly ke tidak. Ketiga, lobby. Selangkah je aku masuk lobby, aku dah rasa semacam.



Dari segi exterior aku suka la. Sebab ada unsur unsur traditional sikit. 

 Sendu betul counter dia. Sedih aku tengok. 

Ini ruang menunggu. Unlike hotel lain yang besar and selesa ruang menunggunya. Seats pun 
limited. Aku dulukan parents aku untuk duduk. Aku berdiri la kekdahnya. 

First impression aku untuk ketiga tiga tadi tu, exterior je okay sebab bangunan dia ala ala Terengganu. Tapi untuk parking dengan lobby, memang thumbs down. Selangkah je aku masuk lobby, dalam hati aku

"This better be good."

Ingatkan sampai boleh terus ambik bilik, rupanya belum boleh lagi. Dalam 15 minit jugak tunggu turn. Itu baru tunggu giliran tau? Belum dapat bilik lagi. Finally baru ada one of the staffs approach and mintak IC since aku book pakai Agoda. Kena tunggu pulak dia selesaikan registration. Sebelum dia settlekan registration aku, dia bagi coupon welcome drink dekat China Bar & Lounge.


Ini lah rupa China Bar & Lounge tu. Of kos la ni bukan gambar hasil tangkapan aku
memandangkan skill tangkap gambar aku kelaut. Yang pastinya abang buat air tu sama.
Tak caya pergi la. Dia awal awal lagi dah senyum. Kurang sikit rasa nak marah.

 Mak bangun, mak! Tunggu bilik kejap. Jangan tido sini!

 Aku tak berapa suka sangat color pallete dia sebab nampak gelap and suram. Whatever la kan.
Haha. Janji selesa.

Hasil daripada coupon tadi, kami bertiga dapat minum air mangga. Boleh tahan la.
Sedap jugak. 

Eh kejap. Bilik aku mana, bilik aku? 

Air dah nak habis. Abah pulak kelihatan penat. Aku pada tadi kehulu kehilir depan counter lobby tu biar dia nampak aku tunggu. Sesekali aku tanya, katanya bilik belum ready lagi. Masa tu dia jawab..

"Kita mestilah nak customer duduk dalam bilik selesa, kan?
Takkan nak bagi bilik kotor."

Berani la bagi bilik kotor, tengok nanti aku berubah jadi incredible hulk. Pada aku jawapan tu tak membantu lansung. Lagi buat aku marah. 

"Kalau nak jugak bilik, kalau tak boleh tunggu, saya boleh bagi, tapi
bilik jauh la. Mungkin awak blok lain, parents awak block lain.
Utara Selatan"

Aku tahan lagi.

"Sebenarnya kami kena ikut kepantasan house keeping. Kalau cepat, cepat la cik 
dapat bilik"

Aku dah mula bersuara

"Orang datang awal, bersebab. Kalau dah tau orang nak check in pukul 2, siapkan awal.
House Keeping lambat, is not my problem. Awak dah libatkan masa saya. Saya pulak yang
kena tunggu house keeping? Saya datang pukul 2 lebih, that girl told me pukul 4 baru dapat bilik."

Its a freaking 5 star hotel tapi service dia memang total thumbs down. Maknanya betul la first impression aku tadi. Sebab aku tengok lobby and management pun ke laut. Aku siap bagitau mak aku lagi

"Tengok lobby pun i dah rasa something"

Sebab lobby dia kecik sangat. Aku risau je bapak aku mengamuk. Sebab tu aku rela settle sendiri. Disebalik tu semua, aku fikir baik, mungkin ramai or ada event. Aku beranikan diri ajak mak abah pergi makan dulu. Ada few restaurants dekat hotel ni.

Muka mak abah dah tension masa ni. Tengah google nak makan dekat mana. Sebab semua
restaurant dekat hotel ni tutup. Pukul 7pm nanti baru bukak. Adui. Satu je restaurant yang
bukak, nama restaurant tu B's. So, ke sana la kita.

Sebelum keluar lobby, aku pesan lagi sekali. Better by 4pm bilik dah ada. Dia angguk je. Aku tinggalkan beg dekat kaunter lobby nan sendu tu, menapak la pergi restaurant.

B's Restaurant. Aku rasa pemilik hotel ni suka warna merah la. Sana sini merah aku
tengok. Gelap je interior.

Kesian mak penat tunggu bilik. Nah bunga plastik. Hewhew.

Datang la waiter ni bawak menu. Ohoi aku tengok Char Kuey Tiau RM36. Belum lagi minum and makan yang lain. Tutup mata je la. Jom la isi perut sebelum emosi terganggu dek kerana lapar.

Sementara tunggu makanan siap, dia bagi roti comel comel ni. Aku ni cukup suka butter
hotel. Haha. Pergi mana mana hotel, mesti aku cekau butter dulu.

Mak abah order air teh tarik dengan nescafe. Dua dua harga RM14 untuk satu cawan.

Aku order Mango Lassi. RM21.


Abah makan Nasi Ayam Dara Guling. RM 33. Tak ada apa yang special. Sambal pun tak ada.  Rempah dekat ayam tu tak berapa nak sedap. Dia bagi sup kosong instead of kari or gulai. Yang spe'sial' nya cuma harga je la. Kesian bapak aku. Dia ingat special la sangat. Mana tau ada kelainan dari kedai biasa biasa.


Mak order Lamb Masala. RM 33. Pada aku ni worth the money la sebab ada kuah. Lamb pun banyak. Mak aku makan dengan puas hati.


Ni sis punya. Smoked Salmon. RM48. Harga kalah mak bapak punya. Aku nak makan lain sebenarnya. Tapi mak aku pulak paksa makan Salmon sebab dia kata dari hari tu aku duk 'berzikir' nak makan Salmon. Memang la tapi bukan dekat sini. Tengok la harga dia. Kenyang terus aku.


Nah, sis closeup sikit. Aku tengok rupa Salmon tu agak menakutkan, ya adik adik. Kering semacam. Tapi bila dah potong, ya ampun sedap pulak. Aku ni jenis manusia tak suka makan sayur. Di sebabkan RM48, buat pertama kali dalam hidup, aku makan Asparagus. Itu pun sepotong dalam 1 cm macam tu. Yang lain semua aku bagi Abah. Korang kena faham, orang berumur perlukan nutrisi yang lebih. #SisPerihatin. Kira okay la aku makan Asparagus 1 cm. Aku dapat rasa nutrisi Asparagus tu meresap ke dalam badan aku. Rasa lain sangat. Achievement unlocked! Haha!

Pada aku it is kinda rude to disturb your parents while they are eating, ambik makanan dari pinggan diorang dan sebagainya. I was taking photos of my dish. Mak nampak. Dia kata,

"Yang ni tak nak tangkap ke?"

Aku terus bangun tangkap gambar Lamb Masala dia. Lepas tu abah pun nak jugak..

"Nah, ayam guling abah ni sekali"

Aku senyum and layankan je la. Aku jarang sangat nak tangkap tangkap gambar. Ini pun parents aku bagi kebenaran. Kalau tak, memang tak aku nak tangkap gambar. Agak kurang sopan pada aku. 

Dah habis makan tu, aku harap sangat lobby akan call cakap bilik dah sedia. Aku sengaja lengah-lengahkan mak abah. 


Posing sikit, pakcik. Sini la kitorang makan. Total dalam RM170+. Hmm ok la. Tiga orang makan. Masa tu baru lepas hujan, tangga situ agak slippery. Abah tolong mak turun tangga. Aku cepat cepat pergi lobby nak tanya bilik. Nasib baik dia kata bilik dah prepare. Jom la kita tengok bilik pulak. 


My room for a night. Cantik. Aku tolak katil dua dua tu kasi rapat. Tapi tak dapat pun tidur sebab kalau baring tengah tu, lama lama dia akan ada gap balik. Hampeh betul. Nasib baik mak abah bilik sebelah je. Boleh aku datang kacau. Hihi.


Tandas dia kecik tapi aku suka. Siap ada bathtub. Tepi bathtub tu ada tingkap kalau korang nak main cak cak dengan sesiapa atas katil tu. Haha. Nak tengok TV sambil mandi pun boleh. 


Sis belanja selfie satu. Yang pipi tu sebab sisa Smoked Salmon tadi. Aku sengaja simpan sikit dalam pipi. Ye la kan, mana tau malam nanti lapar tiba tiba. Haha!


Aku rasa above all, this is my fave spot la kot. Aku baru nak feeling feeling baca buku sambil bukak tingkap. Tapi rasa rugi pulak. Baik aku memalaskan diri dengan 'berenang' atas katil. Haha. Dalam masa rehat rehat tu, dapat la aku relax dengan berkubang dalam bathtub. Tengok TV bagai. Tau tau dah pukul 8 malam. Aku dah mati kutu. Sorang sorang duduk dalam bilik, bosan. Adik adik tak ada. Tak dapat aku nak bebel bebel. Aku pun lari pergi bilik parents aku. Ajak makan malam dekat Alamanda. Haha. Mak aku ni cukup payah kalau nak ajak berjalan. Tapi malam tu dia layankan saja aku ni. Sampai Alamanda, rasa bosan pulak sebab tempat tu macam tak ada apa apa. Dah la jauh dari hotel. Ingat dapat la shopping shopping sikit. Tapi hampa. Tapau Burger King, makan dalam bilik masing masing.

Dah siap makan, basuh muka, gosok gigi, pakai mask, aku kunci jam pukul 5 pagi. Sebab aku tau bila bab nak bersiap ni, aku makan masa lama. Nak pergi makan sarapan dalam pukul 6.30pagi. Nak makeup makeup semua. 


Kitty says "Goodnight!"

---------------------------------------------------------

Pagi tu alarm bunyi, aku terjaga pukul 5.30pagi. Apalagi, #SisMelompat! . Nasib baik sempat makeup semua. Senonoh la sikit muka ni nak tangkap gambar and ambik scroll. Disebabkan nak kejar masa, pukul 6.30pagi tepat aku dah keluar bilik panggil mak abah. Tangkap gambar buffet sarapan pun tak sempat. 

Aku rasa bab convo convo tak ada nak bercerita sangat la kot dekat blog ni. Nah aku share few gambar dengan kawan kawan seperjuangan. 


Sebelum masuk dewan besar, kitorang kena dengar taklimat dulu. Disebabkan tak cukup kerusi, aku kena berdiri. Aku bosan. Aku selfie. Siapa suruh tak bagi sis kerusi? Maka bertaklimat la sorang sorang dekat depan tu. 


Dah masuk dewan besar. Nervous pulak rasa walaupun ni kali kedua aku convo. 


Dah naik pentas, lega gila rasa. Terus selfie hantar dekat mak abah yang duduk entah dekat mana.  



Tangkap gambar dengan classmate and roomate sebelum daftar and dapatkan jubah. Semua masih sama. Cuma sorang tu je dah mengandung sebab lepas habis belajar, terus kahwin. Haha. Tak ada dalam gambar pun. Entah mana dia pergi.




Muka bahagia masing masing lepas dapat scroll. Sebenarnya batch sebelum kitorang, banyak tak lepas final presentation and exam sebab susah katanya. Aku ingat lagi, kita semua berazam untuk saling tolong kawan kawan yang tertinggal supaya semua dapat graduate sama sama. Alhamdulillah, misi tercapai. Memang rasa bahagia tapi ..






.. tak ada yang lebih membahagiakan selain daripada tengok mak abah kita tersenyum sebab kita dah berjaya tamatkan pelajaran. Walaupun aku aim untuk dapat anugerah tokoh graduan terbaik, tapi aku tak dapat. Its okay. Dapat merasa jadi pelajar terbaik hari tu pun aku dah bersyukur sangat. Sementara mak bapak kita ni masih hidup, kita kena bahagiakan diorang sehabis daya kita. Aku belum lagi cerita macam mana aku struggle untuk sesuaikan diri supaya jatuh cinta dengan Architecture. Aku buat sebab abah suruh. Aku buat untuk mak bapak aku. Aku percaya sangat, kalau mak bapak redha, Allah akan turut redha. Alhamdulillah, jalan aku dipermudahkan selama tempoh pembelajaran. Dah habis sesi bergambar, aku pulangkan jubah. Masa tu terus dapat sijil & pointer untuk seluruh semester. Alhamdulillah, aku dapat 3.89. Sikit je lagi nak dapat 4 flat. Tapi bila tengok mak abah senyum macam ni, aku rasa lagi bersemangat nak banggakan diorang lagi dan lagi. Apa agaknya misi lepas ni, kan? Belajar dah habis. Kerja pun dah okay. Biar Allah yang tentukan.

Mak Abah,

This is for you. Not at all for me. Cuma nak bagitau yang Aisyah belum puas banggakan mak abah. i hope this is not the last and i hope this is the start of everything. Finally baru Aisyah nampak hikmahnya bila kita dahulukan orang tua. Semoga Allah berkati. Amin.

Esoknya masuk office ada surprise pulak dari boss..


Kebetulan ada officemate tu pun graduate hari tu, dia bagi chocolate chip banana cupcakes. Anak dia 3 tahun buatkan. Comel gila!


Alahai bos, kesian betul. Aku selalu tak faham apa dia tulis. Haha. Kalau dia ada draft apa apa e-mail or notes, mesti aku tak faham apa dia tulis. Alhamdulillah, rezeki aku untuk rasa gembira :)


Together? Together :')

Sis Berjuang,
AisyaAzman 


Thank You For the Time Spent, Guys. Do Leave A Comment!

4 comments :

  1. Oh tarikh grad ke? Tahniahhhhh!

    Teruknya hotel management kat situ :((

    Btw, suka your socks comel gilaaaaaaaaa.

    ReplyDelete
  2. seronoknya dah grad. congratulations!
    lepas ni takyah pergi hotel tu cari hotel lain

    ReplyDelete
  3. hai, tahniah dah grad. sukaanyaaa. wish you luck for next plan. :)

    ReplyDelete

Hello Bloggers, do read my 'About Me' and 'Disclaimer' section before you leave a comment & play nice!

COPYRIGHT © 2016 AISYAAZMAN.BLOGSPOT.MY | ALL RIGHTS RESERVED